Cellulitis oorzaken

Hoe cellulitis precies ontstaat is een complex proces. Wel zijn er vermoedens waar cellulitis vandaan komt. Zo is de levensstijl een belangrijke factor. Een ongezonde levensstijl kan er eerder voor zorgen dat iemand last krijgt van cellulitis. Ook te weinig beweging en ongezond eten is bepalend.

Toch heeft niet alleen je levensstijl te maken met of je nu cellulitis krijgt of niet, dit heeft met meerdere factoren te maken. Zoals het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Hierdoor hebben vrouwen veel vaker last van cellulitis dan mannen. Ook tijdens de zwangerschap heb je meer kans op cellulitis dan in een andere fase van je leven. Dit komt door de toename van het hormoon oestrogeen. Ook kan cellulitis erfelijk zijn en ook je leeftijd speelt mee. Al kan je cellulitis op alle leeftijden krijgen. Voorts is roken een factor die meespeelt, deze vernauwt de bloedvaten.

Stress
Ook stress kan meespelen. Stress zorgt er voor dat de spieren verkrampen en kan het toevoer van afvalstoffen verminderen. Als je veel last hebt van stress is het zaak om de stress te verlichten.

Wat is cellulitis precies?
Je hebt twee soorten cellulitis, cosmetische en medische cellulitis. Medische cellulitis is een pijnlijke aandoening, onder het onderhuidse bindweefsel vindt er in dat geval een bacteriële infectie plaats. De huid wordt daardoor rood en opgezwollen. Vaak heeft de persoon in kwestie ook hoge koorts. Medische cellulitis wordt verholpen door een antibioticakuur.

Wij gaan verder in op de cosmetische cellulitis. Deze cosmetische cellulitis wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd, de huid heeft een bobbelvormige structuur. Dit komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Dit komt door de hormoonspiegel bij vrouwen. Een bepaalde hormoon, oestrogeen om precies te zijn. Daarnaast is ook insuline en de schildklierhormonen ‘betrokken’ bij het proces tot de vorming van cellulitis, oestrogeen is hiervan de grootste ‘veroorzaker’.

85 tot 92% procent van de vrouwen heeft of krijgt te maken met cellulitis
Bij vrouwen vindt cellulitis voornamelijk plaats op de dijen en de billen. Er wordt vaak gezegd dat wanneer je wat dikker bent je eerder last kan krijgen van cellulitis, maar dit is totaal niet waar. Ook de hoogte van het vetpercentage speelt hierin gen rol. Stevige mensen en dus ook slankere mensen kunnen allemaal te maken krijgen met cellulitis.

Cellulitis ontstaat doordat het vet onder de lederhuid waar de huidlaag op ligt van structuur veranderd. Het gevolg hiervan is dat de structuur van de huid mee veranderd, de huid wordt stug en ruw, oftewel er ontstaat cellulitis. Veel vrouwen zijn niet blij met deze verandering. Het past immers niet bij het schoonheidsideaal van slank en strak en veel vrouwen schamen zich er daarom ook voor. Toch komt cellulitis steeds vaker voor door, naar het schijnt, vooral een ongezonde levensstijl, slechte voeding en weinig beweging.