Wat is cellulitis?

Cellulitis begint veelal met een bloedcirculatie die verslechterd. De voedingstoffen die bestemd zijn voor de cellen hopen zich op in zones tussen de vetcellen, terwijl zij daarvoor aan en afgevoerd werden. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen speelt hierin ook een rol. Dit hormoon zorgt voor de opslag van vet in de cellen en dus het opzwellen van vetcellen in onder andere dijen, heupen en billen.

Ophopingen
De ophopingen van vet wordt oedeem genoemd. Door deze ophopingen voelt de huid gezwollen en gespannen aan. De haarvaatjes worden bovendien samengedrukt wat de bloedcirculatie niet bevorderd. Daardoor wordt er vocht vastgehouden. De cellen in de huid gaan zich samenhopen. Door dit samenhopen zijn er soort van bobbeltjes voelbaar. Het gevolg is dat de bloedcirculatie wordt verminderd omdat de afstand tussen de cellen is verkleind. Hierdoor ontstaat de zogenaamde sinaasappelhuid. Eigenlijk is het beter zo te verklaren:

Een slechte doorbloeding => zorgt voor ophopingen => daardoor een nog slechtere doorbloeding => wat resulteert in nog meer ophopingen.

Complex proces
Verder zijn er nog allerlei andere factoren die meespelen bij de ontwikkeling van cellulitis. In wezen is het een complex proces, waarbij ook factoren meespelen die in zeker zin beïnvloedbaar zijn. Bijvoorbeeld door het slikken van de pil stijgt de oestrogeenspiegel. Deze oestrogeenspiegel versterkt de neiging tot cellulitis. Door middel van een gezond eetpatroon en veel lichaamsbeweging kun je er voor zorgen dat de ontwikkeling van cellulitis wordt beperkt.

Cellulitis, sinaasappelhuid, cellulite of panniculose
Overigens is de benaming cellulitis eigenlijk niet helemaal correct. Dit betekent letterlijk een chronische ontsteking van het bindweefsel. Iets wat een zeer pijnlijke aandoening is. Het is eigenlijk cellulite of panniculose.

Om cellulitis te ‘bestrijden’ of te voorkomen moet je kort gezegd het volgende doen:
– afvallen (indien je overgewicht hebt)
– een gezonde levenstijl aannemen
– (veel) sporten